REPORTAGE


DRUPPELTJE VOOR DRUPPELTJE NAAR POLIOVRIJ

 

 

 

 

 

   

Ook in Nederland kampen mensen die polio hebben overleefd, 

veelal zestigers, met de gevolgen van de ziekte. Door grootscheepse

vaccinatie komt polio al twintig jaar niet meer bij ons voor,

wereldwijd zijn we de eindfase van ons programma 'End Polio Now'

gestart. Een team van Hollandse Rotarians reist voor het derde jaar

af naar Moradabad, India, om vaccins uit te delen tijdens de

National Immunization Days (NID). 

pijl-onder-wit 


Reportage - sept2014 - videobutton

India is officieel poliovrij verklaard begin dit jaar door de WHO. Er wordt nog steeds intensief gevaccineerd omdat er gevaar dreigt vanuit Pakistan en Afghanistan, waar polio nog endemisch voorkomt. Negen Rotarians en een Rotary-zoon nemen deel aan het NID-team. Onder hen drie artsen, maar een medische achtergrond is voor deze reis niet echt nodig. De teamleden betalen hun eigen reis- en verblijfskosten.

 

Vrijdag: aankomstdag

Gezamenlijke lunch met het Belgisch/Luxemburgse NID-team in New Delhi. Tijdens elke NID worden er in heel India zo’n 164 miljoen kinderen (van nul tot vijf jaar) gevaccineerd door 2,3 miljoen ‘vaccinators’. Alle vaccinatieposten worden bemand door plaatselijke, voornamelijk vrouwelijke, healthworkers, die daar speciaal voor zijn opgeleid. Op de foto: Lilian ten Bokkel Huinink (RC Op Seijst) dient het vaccin toe.

  

Zaterdag

Doorreis naar Moradabad. Om 9.30 uur met het Australische NID-team mee in de grote optocht van schoolkinderen, healthworkers en lokale Rotarians. Via luidsprekers wordt omgeroepen dat de volgende dag gevaccineerd gaat worden.

 

Zondag

8.00 uur

Ons team wordt verdeeld in groepjes van twee. Lokale Rotarians zetten ons af op verschillende locaties: in een grote stationshal en op het perron om in de treinen zelf te vaccineren (en te zorgen dat je er bijtijds uitstapt). Andere groepjes vaccineren in een tempel en bij vaccinatieposten aan doorgaande wegen, waar alle bussen, auto’s, tuk-tuks en brommers gestopt worden om kinderen te vaccineren. Deze moslim-vader komt speciaal met al zijn kinderen langs voor het vaccin.

  

10.00 uur

Frans Nollet (RC Amsterdam-Westertoren) vaccineert met Marion van den Brink (RC Op Seijst) twee druppeltjes in het mondje waarna het linker pinknageltje paars wordt gemaakt (zodat voorkomen wordt dat het kind nog eens gevaccineerd wordt).

 

m_Administratie

 

12.00 uur

De healthworkers houden nauwkeurig per wijk en team het
aantal kinderen bij dat gevaccineerd wordt, net als het aantal
vaccinflesjes.

Reportage - sept14 - meisje met petje

Reportage - sept2014 - foto baby

Reportage - sept2014 - Optocht

Reportage - sept 2104 - 2persoonsgroepjes vaccineren

Reportage - sept2014 - Frans Nollet

Reportage - foto:man druppelt

Reportage - sept14 - Foto rolstoel-ceremonie

Reportage - foto - zwaaie

Reportage - sept 2014 - foto - man test rolstoel

Reportage - sept2014 - foto ziekenhuisdokters

 

Maandag

8.00 uur

Onder leiding van 155.000 supervisors worden in heel India 209 miljoen huizen bezocht om zo nodig het poliovaccin toe te dienen aan kinderen die zondag niet gevaccineerd konden worden. Op alle huizen staat in krijt genoteerd hoeveel kinderen er in het huis wonen en of alle kinderen gevaccineerd zijn. P = gevaccineerd, X = niet gevaccineerd. De families ontvangen ons altijd hartelijk en soms krijgen we thee aangeboden: speciaal om zo’n persoonlijk contact te hebben met deze families.

 

 

13.00 uur

Rolstoelen uitdelen aan vooraf geselecteerde polioslachtoffers tijdens een indrukwekkende ceremonie. Ons team heeft dit jaar geld bijeengebracht voor tweehonderd (driewiel)rolstoelen, vooraf besteld in India. De polioslachtoffers zijn afhankelijk van hun familie en vaak tot de bedelstaf veroordeeld. Met een rolstoel zijn ze mobiel en onafhankelijk. De driewieler stelt hen in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien.

 

 

Dinsdag

8.00 uur

Opnieuw huis aan huis vaccineren. Aan het eind van de ochtend nemen wij afscheid van onze vaste Rotarybegeleiders en de healthworkers en geven ze onze Hollandse cadeautjes. We hebben met elkaar een paar bijzondere dagen meegemaakt.

 

 

 

13.00 uur

We rijden in onze drie busjes in een paar uur naar Bijnor voor een tweede rolstoeldistributie. Lokale Rotarians ontvangen ons gastvrij, met zang en een mime-act van jongeren. Na afloop een heftige reis van vijf uur naar New Delhi.

 

 

 

 

 

 

Woensdag

Bezoek aan de Taj Mahal in Agra of bezienswaardigheden in New Delhi.

Jeugdarts Albertine Perre en Frans Nollet (hoogleraar revalidatiegeneeskunde en specialist postpoliosyndroom) bezoeken St. Varghese, orthopedisch chirurg in het Sint Stephens Hospital in New Delhi, die veel poliopatiënten opereert aan hun vergroeiingen. Na het afscheidsetentje vertrekken we om 1.00 uur ’s nachts richting vliegveld, allen onder de indruk van de geweldige inzet van de lokale Rotarians en de healthworkers. De poliocampagne is uitstekend georganiseerd en de opkomst is hoog.

 

 

POLIOVRIJE WERELD IN 2018

Alhoewel het aantal infecties met het zogenoemde ‘Wild Poliovirus type’ is afgenomen, is met name het aantal endemische* gevallen toegenomen (Pakistan), evenals het aantal landen van waaruit polio is geïmporteerd. Het doel van ‘End Polio Now’ om de wereld in 2018 poliovrij te verklaren, is nog steeds haalbaar. Maar daar is nog veel (ook geldelijke) steun nodig. In 2007-2008 doneerden de Nederlandse districten een kleine 500.000 euro, afgelopen jaar was dat 40.000 euro terwijl de urgentie nog even hoog is. Een oproep aan de clubs om de actie te blijven steunen.

 

www.endpolio.org

 

*Een infectieziekte wordt endemisch genoemd wanneer deze in een gebied blijft voorkomen zonder dat de patiënt de ziekte ergens anders heeft opgelopen.

 

Lees meer informatie over polioReportage - foto NID team

 

Fotografie: Albertine Perre (RC Vianen-Vreeswijk), Marion van den Brink (RC Op Seijst) en © Rotary International/Allison Kwesell

 

Druppeltje voor druppeltje naar poliovrij. Hollandse Rotarians reisden naar India voor ‘End Polio Now’. Een reportage. Door grootscheepse vaccinatie komt polio al twintig jaar niet meer in Nederland voor, wereldwijd zijn we de eindfase van ons programma ‘End Polio Now’ gestart. Een team van Hollandse Rotarians reist voor het derde jaar af naar Moradabad, India, om vaccins uit te delen tijdens de National Immunization Days (NID).

11/18
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...