INTERNATIONAAL


GARY C.K. HUANG, RI PRESIDENT:

 

'Plezier brengt

motivatie

en echte

vriendschap'

 

Gary C.K. Huang, onze nieuwe internationale president, wil dat Rotary 

plezier brengt: ‘Dan gaan we echte vriendschappen aan, blijven we

clublid en zijn we gemotiveerder om nieuwe leden te werven.’

pijl-onder-wit


Gary Huang deed in zijn jeugd veel aan sport, en zijn lievelingssport was basketbal. Hij was aanvoerder en point-guard van het basketbalteam van zijn middelbare school. ‘Ik mag dan niet groot zijn, snel was ik wel’, zegt hij met een grijns. ‘Ik wist wat ik met de bal moest doen en hoe ik mijn team kon laten winnen.’ Nu, tientallen jaren later, weet Huang nog steeds hoe hij het spel moet spelen, of het nu om basketbal, het zakenleven of Rotary gaat. Hij houdt van actie en vooruitgang. En van uitdagingen. Toen de Rotaryclub van Taipei hem meedeelde dat hij te jong was om lid te worden, hield hij vol en ging hij negen maanden lang naar elke bijeenkomst, totdat hij op zijn dertigste een uitnodiging kreeg. Sindsdien is hij zich blijven ontwikkelen. Huang werd clubvoorzitter toen hij vijf jaar lid was van Rotary. Vervolgens werd hij de jongste districtsgouverneur van Taiwan en vanaf deze maand is Huang de eerste Chinese voorzitter van Rotary International.

 

Oefenen met leidinggeven

Huang werd als derde van zeven kinderen geboren in de Zuid-Chinese provincie Fujian. Net als veel anderen ontvluchtte het gezin China tijdens de burgeroorlog, toen de communisten de macht in het land overnamen. In 1947, toen Gary één jaar oud was, vestigde het gezin Huang zich in Taiwan. De ouders van Gary stimuleerden hem om op school zijn uiterste best te doen, maar vonden behalve goede cijfers ook andere dingen belangrijk. ‘Mijn vader zei altijd tegen me dat het prima was om een bachelor te halen, maar dat ik ook moest deelnemen aan activiteiten en bij clubs moest gaan. Hij zei dat ik daar in de toekomst veel aan zou hebben’, herinnert Huang zich. Hoewel Gary’s vader geen Rotarian was, bracht hij zijn zoon dezelfde idealen van dienstbaarheid bij. Door anderen te helpen, zou hij volgens zijn vader leren leidinggeven. Het gevolg was dat Gary voorzitter van zijn middelbare schoolklas werd. Naast basketballen en voetballen liep hij ook hard en nam hij, op aandringen van zijn moeder, deel aan speechwedstrijden (die hij vaak won). Ook leidde Gary op school zes jaar lang elke ochtend de dagelijkse ‘pep rallies’* ‘Mijn vader was blij dat ik dat allemaal deed’, zegt Huang. ‘Hoe druk hij het ook had, als er op school iets gevierd werd, was hij erbij.’

 

* Bijeenkomsten van scholieren of studenten vóór een sportevenement (voornamelijk in Amerika en Canada) om de spelende teams aan te moedigen.

 

Vanuit Taipei de wereld in

Na de middelbare school en twee jaar leger, verhuisde Huang naar Michigan, waar hij ging studeren aan de University of Eastern Michigan in Ypsilanti. Met plezier denkt hij aan die tijd terug, aan hoe schoon en uitgestrekt het midwesten overkwam op een stadsjongen uit Taipei. Hij woonde in bij een Amerikaans gezin, dat hem Gary noemde omdat ze van de acteur Gary Cooper hielden. Toen hij in 1971 afstudeerde als bedrijfskundige was hij zo blij dat hij zichzelf op een afstudeerring trakteerde. ‘Het was het eerste en duurste wat ik ooit van mijn eigen geld had gekocht, dus ik draag hem altijd’, aldus Gary. Maar Gary was nog lang niet klaar met studeren. Zijn vader was voorzitter van een verzekeringsmaatschappij in Taiwan en wilde dat zijn zoon goed voorbereid was op een loopbaan in de verzekeringswereld. Huang studeerde vervolgens af aan New York University en woonde een tijdlang in Engeland, Zwitserland, Duitsland en Japan, waar hij het verzekeringswezen leerde kennen en internationale contacten legde.

'Rotarywerk doe je juist mét je gezin'

Ledenwerving kenmerkend

Huang en zijn vrouw Corinna Yao stelden Rotary centraal in hun gezin, en hun kinderen kunnen zich dat nog goed herinneren. Nancy, zijn tweede dochter, weet nog dat ze als kind samen met haar vader een weeshuis bezocht. ‘Het was de eerste keer dat ik hoorde wat Rotary doet. Mijn vader was echt gepassioneerd.’

Huang vindt dat Rotary het leven van mensen moet ver- aangenamen. Uit het door hem gekozen thema, Light Up Rotary, spreekt zijn verlangen om Rotarians te stimuleren licht te brengen in de duisternis. Ook hoopt Huang dat Light Up Rotary  Rotarians inspireert om het imago van Rotary te verduidelijken. Hij wil dat Rotary plezier brengt, niet alleen omdat lidmaatschap leuk is, maar ook omdat mensen die plezier beleven echte vriendschappen aangaan, clublid blijven en gemotiveerder zijn om nieuwe leden te werven. 

Ledenwerving is kenmerkend voor Huangs loopbaan bij Rotary. Toen hij clubvoorzitter was, groeide zijn club van 102 naar 138 leden. En toen hij districtsgouverneur van Taiwan, Hongkong en Macau was, richtte hij 19 nieuwe clubs op. ‘Als je mensen wilt uitnodigen, moet je het interessant maken’, redeneert hij. ‘Dan vinden ze het fijn en komen ze terug.’


Internationaal - foto gezin Huang

Huang en zijn vrouw Yao thuis in Taipei met op de bank: dochter Linda met man en twee zonen. Staand: zoon Billy met zijn vrouw en jongste dochter Nancy.


Goed voor hele gezin

Huang wil de deuren van Rotary verder openen voor jongeren, en meer vrouwelijke leden werven. ‘Sommige Rotarians zijn te conservatief. Die vinden dat maar niks. Maar jongeren zijn juist onze toekomst. Over een paar jaar zijn ze groter, beter en misschien wel rijker dan wij’, grapt hij. ‘Dat is goed voor hen, goed voor Rotary en goed voor de maatschappij.’ Maar ook al maakt hij er grapjes over, Huang vindt lidmaatschap zo belangrijk dat hij ook zijn eigen gezin ervan overtuigde om lid te worden. Zijn vrouw werd als eerste lid, gevolgd door zijn drie volwassen kinderen, die zich elk bij een andere club aansloten. Zijn zoon, Billy, vindt dat het gezin hechter is geworden door het Rotary-lidmaatschap. ‘We doen samen mee aan activiteiten’, zegt hij. ‘Ik begrijp mijn vader nu beter.’ Huang wil graag de belangrijkste dingen in zijn leven samenbrengen en daarmee nieuwe inhoud geven aan het begrip ‘Rotaryfamilie’. Hij hoopt dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen. ‘Waarom zou je je Rotarywerk zonder je gezin moeten doen? Je kunt het ook samen doen’, oppert hij. ‘Dan wordt goed doen iets van het hele gezin.’

 

Tegenwoordig heeft Huang basketbal verruild voor golf, maar hij kan er nog steeds voor zorgen dat zijn team – het Rotaryteam – als winnaar uit de bus komt. Lees op de volgende pagina de eerste column van Gary C.K. Huang.

Internationaal nieuws | digitaal magazine Rotary Nederland | juli 2014

13/20
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...